راه اندازی رآکتوری که 500 دانشمند بر روی آن کار کردند!
به گزارش وبلاگ گیت، دیجیاتو نوشت: رآکتوری که بیش از 500 دانشمند روی آن کار نموده بودند و می تواند به دمای 200 میلیون درجه سلسیوس برسد، آغاز به کار کرد.
رآکتور همجوشی هسته ای ژاپن که با همکاری اتحادیه اروپا ساخته شده است و JT-60SA نام دارد، در شهر ناکا راه اندازی شد. این رآکتور عنوان بزرگ ترین و پیشرفته ترین رآکتور توکامک دنیا را در اختیار دارد و می تواند پلاسما را به دمای خارق العاده 200 میلیون درجه سلسیوس برساند و آن را به مدت 100 ثانیه در چنین وضعیتی نگه دارد.
بیش از 500 دانشمند و 70 شرکت دنیای در پروژه ای مشترک همکاری کردند تا رآکتور JT-60A بالاخره شروع به کار کند. هدف از راه اندازی این توکامک، آنالیز امکان استفاده از همجوشی به عنوان یک منبع ایمن، بزرگ و بدون آلودگی برای تأمین انرژی است.
راه اندازی بزرگ ترین و پیشرفته ترین رآکتور همجوشی هسته ای دنیا
نام JT-60A بخشی از مشخصات این رآکتور را نشان می دهد. SA در این نام برای عبارت Super Advanced یا اَبَرپیشرفته در نظر گرفته شده است که ارتقایی بزرگ نسبت به رآکتور JT-60 محسوب می گردد. ساخت این رآکتور نو از سال 2013 شروع شد. JT-60A قرار بود در سال 2021 شروع به کار کند، اما بروز مشکل اتصال کوتاه باعث شد دانشمندان بخشی از اتصالات الکتریکی این رآکتور را تغییر دهند.
لازم به ذکر است که رآکتور همجوشی JT-60A پیش تر در ماه اکتبر 2023 به اولین پلاسمای خود رسیده بود، اما حالا دیگر فعالیت رسمی اش را شروع می نماید. بسیاری از دانشمندان امیدوارند که با این رآکتور بتوانند به منبع مناسبی برای فراوری انرژی دست یابند.
در رآکتورهای توکامک، زمانی که سوخت گازی به محفظه رآکتور وارد می گردد، سیم پیچ های مغناطیسی باعث می گردد این سوخت با سرعت بسیار زیادی به حرکت درآید. در این حالت، گاز یونیزه شده و به پلاسما تبدیل می گردد.
در ادامه، پلاسما به دماهای فوق العاده بالا (تا حداکثر 300 میلیون درجه سلسیوس) برده می گردد تا طی فرایندهایی، اتم های هیدروژن تحت گرما و فشار به اتم های سنگین تر هلیم تبدیل شوند. زمانی که هسته های دوتریوم و تریتیوم - که در هیدروژن وجود دارد - به همجوشی رسیدند، هسته هلیوم، یک نوترون و اندازه زیادی انرژی فراوری می گردد.
227227
منبع: خبرآنلاین