هشدار برای مصرف غیراصولی و بدون آگاهیِ استروئیدها
به گزارش وبلاگ گیت، استروئید آنابولیک که معمولا با نام استروئید آنابولیک آندروژن (anabolic-androgenic steroids) یا به اختصار AAS شناخته می گردد، شامل آندروژن های طبیعی مانند تستوسترون و همچنین مواد صنعتی است که از نظر ساختار و عملکرد مشابه تستوسترون عمل می نمایند. این مواد موجب افزایش حجم پروتئین در داخل سلول، مخصوصا سلول های عضلات اسکلتی می شوند. استروئید آنابولیک معمولا درجات مختلفی از اثرات آندروژنیک و مردانگی را ایجاد می نماید که شامل افزایش ویژگی های جنسی مردانه و همچنین رشد تارهای صوتی و رشد مو روی بدن می گردد.
AAS در حال حاضر در درمان های پزشکی برای تحریک رشد عضله، تحریک اشتها، القاء بلوغ و درمان ضعف مزمن در بیماری هایی مانند سرطان و ایدز مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده طولانی مدت یا استفاده با دوز بالا می تواند موجب اثرات منفی روی سلامتی فرد گردد. به عنوان مثال می تواند موجب افزایش لیپوپروتئین کم چگالی یا کاهش لیپوپروتئین پرچگالی، آکنه، فشارخون بالا، سمیت کبدی (این مشکل به دلیل مصرف خوراکی بروز می نماید) و همچنین تغییرات ساختاری خطرناک در بطن چپ قلب، ایجاد شرایط عدم تعادل هورمون ها مانند عظیم شدن پستان مردانه و کاهش اندازه بیضه بروز کند. استفاده از استروئید آنابولیک به عنوان داروهای نیروزا در ورزش، رقابت ورزشی و بدن سازی به دلیل عوارض این دسته از داروها و همچنین افزایش ناعادلانه پتانسیل فرد برای رقابت مورد بحث های بسیاری است.
مرجعی کامل درباره استروئیدهای آنابولیک
استروئیدهای آنابولیک آندروژنیک نوشته ویلیام لوللین؛ مدرس افتخاری دانشگاه جان مورز لیوپول و دانشمند در زمینه تقویت عملکرد انسان است. دانش او درباره داروهای آنابولیک از تجربه او در جهانی واقعی و تحقیقات علمی اش نشأت می گیرد.
ویرایش یازدهم این کتاب در سه جلد به قلم دکتر مقصود نبیل پور به فارسی ترجمه شده که جلد نخست این مجموعه با عنوان پیش درآمدی بر استروئیدهای آنابولیک آندروژنیک در 260 صفحه و جلد دوم با عنوان استروئیدهای آنابولیک آندروژنیک در 646 صفحه در امسال از سوی نشر شناسنامه منتشر شده است. جلد سوم آن نیز به زودی چاپ و راهی بازار نشر خواهد شد.
عوارض خطرناک سوءمصرف استروئیدها
مهدی خسروی؛ مدیر نشر شناسنامه درباره این مجموعه سه جلدی به خبرنگار ایبنا گفت: این کتاب در آمریکا به زبان انگلیسی در یک جلد به چاپ رسیده است. ویرایش یازدهم این اثر را در سال 2019 خریداری کردیم و پس از ترجمه که یک سال زمان برد، به دلیل تعداد بالای صفحات، تصمیم گرفتیم آن را در سه جلد به چاپ برسانیم.
وی درباره اهمیت موضوع این کتاب، اضافه کرد: هیچ مرجع و کتاب کاملی درباره این موضوع و عوارض مصرف آن در ایران وجود نداشت و به نوعی می توان گفت کتاب لوللین در جهان هم جامع ترین و کامل ترین کتاب در زمینه استروئیدهای آنابولیک است.
این ناشر توضیح داد: از بُعد آموزش در زمینه مصرف این دسته از داروها در کشور ضعف وجود دارد. سالیانه افراد زیادی قربانی مصرف غیراصولی، خودسرانه و بدون آگاهی استروئیدها می شوند که از مهمترین عوارض آن نیز ناباروری و عقیم شدن است. کارشناسان و صاحبنظران این حوزه همواره توصیه می نمایند که افراد با علم و اگاهی سراغ مصرف این دسته از داروها بفرایند تا دچار عوارض سوءمصرف آن ها نشوند.
خسروی هچنین گفت: براساس نتایج تحقیقات در کشور آلمان از هر 100 نفر 70 نفر تمایلی به استفاده از استروئیدها ندارند که این به دلیل آگاهی و آموزش هایی است که دیده اند. ولی در کشور ما این موضوع حالت عکس دارد و تقریبا از هر 100 نفر 70 نفر تمایل دارند از استروئیدها استفاده نمایند.
داروها برای درمان بیماری ها ساخته شده اند نه ورزش
دکتر مقصود نبیل پور؛ مدرس دانشگاه، عضو کمیته آموزش فدراسیون بدنسازی، مربی بدنسازی تیم ملی کبدی و مولف و مترجم حدود 20 عنوان کتاب است. از تألیفات وی می توان به دایرة المعارف تکنیک و سیستم در بدنسازی و پرورش اندام، دایرة المعارف بدنسازی نوین، مربی گری بدنسازی پیشرفته و آموزش گام به گام پاورلیفتینگ اشاره نمود.
وی که کتاب استروئیدهای آنابولیک آندروژنیک را نیز ترجمه نموده، در گفت وگو با ایبنا درباره این اثر اعلام کرد: این اثر نخستین بار در سال 1990 به چاپ رسیده و اکنون یازدهمین ویرایش این کتاب مرجع در دسترس قرار گرفته است و در هر ویرایش نیز جدیدترین یافته های علمی به محتوای آن اضافه نموده شده است.
عضو کمیته آموزش فدراسیون بدنسازی، درباره استفاده از استروئیدها در ورزش، گفت: نگاه اول این است که داروها برای ورزش ساخته نشده اند، بلکه قائدتا باید برای درمان بیماری ها به کار فرایند. در این زمینه باید به سوءاستفاده بعضی ورزشکاران از استروئیدها اشاره کنیم. مثلا بیش از سه دهه پیش روسیه دارویی کشف کرد که ورزشکاران این کشور 30 سال با استفاده از این دارو جزو رکوردداران جهان بودند. بعدها سازمان جهانی مبارزه با دوپینگ این موضوع را متوجه شد. این داستان، عمری به قدمت تاریخ ورزش دارد. ورزشکاران ابتدایی نیز از قارچ هایی برای نیروزایی استفاده می کردند.
نبیل پور اضافه کرد: در طول سال ها، ورزشکاران به روش های مختلف از داروها و مواد نیروزا استفاده نموده اند. اکنون ورزش به شکل های مختلف به اقتصاد، اجتماع، امید به زندگی، شادمانی و بسیاری دیگر از جنبه های زندگی بشر گره خورده و به این دلیل کشورها سعی می نمایند ورزشکاران خود را در بهترین سطح نگه دارند و گاهی برای رسیدن به این هدف از این دسته از داروها استفاده می نمایند. البته همواره به عدم مصرف این دسته از داروها توصیه می گردد.
مربی بدنسازی تیم ملی کبدی توضیح داد: حدود 100 نوع استروئید وجود دارد که وقتی ساخته می شدند، این هدف در پس فراوری آن ها وجود داشته که به نوعی از ردیابی وادا فرار نمایند. بسیاری از این داروها سال ها پس از استفاده ورزشکاران حرفه ای از سوی وادا شناسایی و جزو مواد ممنوعه اعلام می شوند.
وی با اشاره به سازوکار استروئیدها در بدن، گفت: بدن انسان به طور طبیعی تستسترون فراوری می نماید. تمامی استروئیدها به شکل های مصنوعی این تستسترون را ساخته و طول عمر و ماندگاری آن را در بدن افزایش می دهند.
مترجم استروئیدهای آنابولیک آندروژنیک در معرفی محتوای این اثر، ادامه داد: جلد نخست، تستسترون و مشتقات آن را تشریح نموده و اشاره ای نیز به تاریخچه این موضوع دارد. در ادامه شرایط آنابولیک و آندروژنیک استروئیدها و دوره های درمانی پس از دوره مصرف استروئیدها را شرح می دهد. نحوه تشخیص استروئیدهای تقلبی از اصلی و پاسخ به پرسش های متداول و مهم در این حوزه، از دیگر بخش های جلد نخست این کتاب است.
نبیل پور در معرفی جلد دوم، اعلام کرد: در این جلد، تمامی استروئیدهای موجود در جهان با نام های تجاری و شیمیایی آن ها معرفی شده اند. در این کتاب، 100 استروئید معرفی و سازوکار آن ها تشریح می گردد. نویسنده در ادامه به ذکر تاریخچه، ویژگی های ساختاری، اثرات جانبی بر سیستم ها و بخش های مختلف بدن ازجمله قلب و کبد و نحوه استفاده صحیح از این داروها می پردازد. معرفی کشور سازنده دارو و چگونگی دسترسی به این داروها، از دیگر شرحات کاربردی این کتاب هستند.
وی در تشریح جلد سوم این مجموعه، اضافه کرد: یک سری مکمل های نوظهور به نام سارم ها از حدود 12 سال پیش در جهان وجود دارند که به 5 یا 6 مورد محدود می شوند. یک سری تهدیدهای بالقوه متوجه فردی است که استروئید مصرف نموده که این مکمل ها می توانند عارضه های جانبی را به حداقل برسانند. داروهایی که عوارض قلبی، کلیوی، پوست و مو، بی خوابی ازجمله مواردی هستند که در این جلد به آن ها پرداخته می گردد. در این کتاب همچنین به نکاتی مفید درباره چربی سوزها به ویژه چربی سوزهایی که روی غدد تیروئید تأثیرگذار هستند، اشاره شده است.
این نویسنده و مترجم در سرانجام تأکید کرد: استروئیدها و داروهای ورزشی، صرفا جنبه قهرمانی را پوشش می دهند، هرچند در این سطح نیز استفاده از این داروها توصیه نمی گردد. به ویژه کسانی که برای سلامتی ورزش می نمایند، نباید به سراغ این داروها بفرایند.
منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران