غذاهای ناشناخته ایران: تجربه ای متفاوت از طعم های محلی
به گزارش وبلاگ گیت، ایران تنها با غذاهای مشهورش شناخته نمی گردد. در کوچه های پنهان و منطقه ها دورافتاده، طعم های محلی و خاصی وجود دارد که تجربه ای بی نظیر از فرهنگ غذایی ایران ارائه می دهد.

ایران به عنوان کشوری با تنوع فرهنگی و اقلیمی، از غذاهای محلی و سنتی متنوعی برخوردار است که هرکدام با طعم و مزه های خاص خود، داستان ها و خاطراتی را در دل خود جای داده اند. این غذاها اغلب به علت شرایط خاص منطقه ها مختلف ایران، دور از چشم گردشگران به جای مانده اند و کمتر مورد توجه قرار گرفته اند. در این مقاله، به سراغ غذاهای زیرزمینی و پنهان ایران می رویم؛ غذاهایی که نه تنها طعم های بی نظیری دارند، بلکه با هر لقمه، بخشی از تاریخ و فرهنگ منطقه ها مختلف ایران را به ما هدیه می دهند.
1. کله گنجشکی (سنتی ایران)
کله گنجشکی، غذای ساده و مقوی سنتی ایران است که با گوشت چرخ نموده، پیاز و ادویه هایی مانند زردچوبه و فلفل تهیه می گردد. ابتدا پیاز را رنده می نمایند؛ گوشت چرخ نموده را به آن اضافه نموده و با ادویه ها مخلوط می نمایند. کوفته های کوچک درست نموده و در مخلوط آب و رب گوجه فرنگی می پزند.
2. اوجیزک (سیستان)
اوجیزک، میراثی اصیل از دیار سیستان، غذایی گیاهی و مغذی است که ریشه در تاریخ و فرهنگ این منطقه دارد. این غذا که شباهت هایی به اشکنه دارد، با ترکیبات ساده ای تهیه می گردد و طعم بی نظیری دارد. آچار، ادویه بومی سیستان، نقش مهمی در ایجاد طعم اصیل و دلنشین اوجیزک ایفا می نماید.
3. سغدو (لرستان)
سغدو، یکی از میراث های آشپزی لرستان، با استفاده از شکنبه گوسفند تهیه می گردد. علاوه بر شکنبه، برنج، آلوبخارا، گردو و ادویه های متنوع نیز در تهیه سغدو به کار می روند. برای تهیه سغدو، مواد را داخل شکنبه می ریزند و سپس با نخ و سوزن محکم می بندند.
4. مهوه (جنوب ایران)
مهوه یک سس سنتی از جنوب ایران است که از ماهی های تخمیر شده تهیه می گردد. ماهی ساردین خشک شده، جو برشته، خردل، نمک و آب، مواد تشکیل دهنده آن هستند و از آن برای طعم دهی به غذاهای مختلف استفاده می گردد. مهوه یکی از روش های سنتی و قدیمی برای نگهداری ماهی در منطقه ها گرمسیری جنوب ایران است و به علت فرایند تخمیر، طعم منحصر به فردی به غذاها می دهد.
5. خورش ترش سماق (مازندران)
خورش ترش سماق یکی از غذاهای محبوب و سنتی مازندران است که با طعم ترش و دلنشین خود، هواداران زیادی دارد. این خورش با استفاده از سماق تهیه می گردد که به آن طعم ترش و رنگ قرمز زیبایی می دهد.
6. قیمه نثار (قزوین)
قیمه نثار، غذای فاخر قزوینی است که در آن از گوشت، برنج، خلال بادام، خلال پسته، خلال نارنج، زرشک و ادویه استفاده می نمایند. قیمه نثار به عنوان غذای سنتی در مراسم های رسمی قزوین، به خصوص عروسی ها و مهمانی های بزرگ سرو می گردد و به علت ظاهر زیبا و طعم خوشمزه اش، مورد توجه قرار گرفته است.
7. اشکنه بنه (خراسان جنوبی)
اشکنه بنه یکی از غذاهای سنتی و پرطرفدار منطقه ها کوهستانی خراسان جنوبی است. این غذا با طعم خاص و خواص درمانی بنه (پسته کوهی) شناخته می گردد که میوه ای کوچک و گرد با طعمی کمی تلخ و شیرین است.
8. قیمه نخود (یزد)
قیمه نخود یزدی یکی از غذاهای سنتی و پرطرفدار شهر یزد است که با طعم لذیذ و عطر دلنشین خود، زبانزد خاص و عام است. این غذا تفاوت هایی با قیمه معمولی دارد و به جای لپه از نخود استفاده می گردد.
9. یخنی لوبیا (اصفهان)
یخنی لوبیا که در گویش محلی به آن گوشدالوبیا گفته می گردد، از نظر ظاهری شباهت بسیاری به حلیم دارد. از گوشت، سبزیجاتی مثل تره، جعفری و شنبلیله، لوبیا سفید، برنج، پیاز و انواع ادویه برای تهیه این غذای خوشمزه استفاده می نمایند.
10. آبگوشت بزقرمه (کرمان)
آبگوشت بزقرمه، یکی از غذاهای سنتی و اصیل استان کرمان است که عمدتا در شهرهای رفسنجان، شهر بابک، ماهان و کرمان طبخ می گردد. برای افرادی که با فرهنگ غذایی کرمان آشنایی ندارند، بزقرمه ممکن است شباهتی ظاهری به گوشت کوبیده داشته باشد که با کشک و نعنا داغ تزیین شده است. گوشت سردست و ماهیچه گوسفند، کشک، سیر کوبیده، سیرداغ، نخود نیم کوب و زعفران از جمله مواد اولیه اصلی این خوراک خوش طعم هستند.
11. خورش اسفناج گردو (دامغان)
خورش گردو اسفناج دامغانی یکی از خوشمزه ترین و اصیل ترین خورش های ایرانی است که با ترکیبی از گوشت، اسفناج، سیر، پیاز، گردو و ادویه های خوش عطر، طعمی دلنشین دارد. این خورش سرشار از پروتئین، فیبر و ویتامین ها است.
شما نیز عاشق غذاهای سنتی ایرانی هستید؟ کدام غذای محلی را دوست دارید و از چشیدن طعم آن لذت می برید؟ حتما همراهان وبلاگ گیت را در جریان دیدگاه ارزشمند خود قرار دهید.
منبع: کجارو